Hittar du mystiska hål i dina yllekläder?
Pälsängrar är skalbaggar vars larver lever av produkter med animaliskt ursprung. När pälsängrarna söker sig in i våra hem angriper de främst yllevaror, pälsar och skinn, men också andra textilier kan bli utsatta. Ett angrepp av pälsängrar är inte farligt för människor men kan vara frustrerande och kan ta tid att få bukt på.
Kontakta Anticimex och beskriv ditt problem samt vår förnings namn och försäkringsbolag. Informera styrelsen om vad som hänt så att alla hålls uppdaterade.
- Föreningens namn: Brf Sjukhuset 3
- Föreningens försäkringsbolag: Brandkontoret
Kontaktuppgifter Anticimex
Telefon: 075-2451000
Formulär online
Hur upptäcker jag pälsänger?
Pälsängrar är alla ovalt avlånga till formen, brun – eller svartfärgade i olika nyanser och mönster samt mellan 3-6 mm långa. Beroende på temperatur tar det lite olika lång tid för ett pälsängerägg att kläckas (och bli en larv), vid 18°C tar det cirka 22 dagar och vid 30°C efter 6 dagar. Larvstadiet varar sedan allt från 6 månader upp till 2-3 år, beroende på levnadsförhållanden och kost, innan den blir en fullvuxen skalbagge.
Samtliga pälsängerarter är duktiga flygare och sprids därför lätt inomhus. Den vanliga pälsängern lever utomhus i hela Sverige och kan komma in via öppna fönster och dörrar sommartid. De övriga arterna är däremot införda till landet och förekommer endast inomhus. I naturen är deras främsta uppgift att hålla rent. De hjälper till att bryta ned hårprodukter som päls, dun och fjädrar från döda djur i naturen. Hittar du tomma larvhudar i garderober och lådor kan detta vara en varningssignal för att du har pälsänger hemma.