Radonhalten i vårt hus ska mätas

I år ska vi mäta om det finns radon i huset. Radon är en radioaktiv gas som kan orsaka lungcancer, det är därför viktigt att mätningar göras med jämna mellanrum.

Vi kommer att mäta i 45 lägenheter. De lägenheter som är aktuella att mäta i är främst dem som ligger på markplan och vid hissarna.

Styrelsen kommer att kontakta er som har lägenheter som är aktuella för mätning. Har du en etta bredvid hissen får du gärna anmäla intresse för mätning.

Mätningen innebär att man har två små mätdosor i lägenheten under två till tre månader. Det ska ske under höst och vinter. Du som bor i lägenheten där mätningen görs behöver inte göra någonting extra, utan bara leva på som vanligt. Det är dock viktigt att någon faktiskt bor i lägenheten, så den inte står tom under mätperioden. Dosorna skickas sedan till ett labb så att vi får ett mätresultat.

Radon kan komma in i byggnader från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet. Det enda sättet att upptäcka radon är att göra mätningar. Om du vill läsa mer finns ytterligare info på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.

Såhär ser mätdosorna ut.