Här är de nya reglerna för fyrverkerier

Under nyårsafton är det många som skjuter raketer för att fira in det nya året, men tänk på att det inte är tillåtet att skjuta raketer med så kallad styrpinne, om du inte har ansökt om tillstånd eller har rätt utbildning.

Sedan den 1 juni 2019 är raketer med styrpinne inte längre tillåtna att använda utan tillstånd och utbildning. Den som bryter mot detta kan dömas till böter eller fängelse i upp till tre år.

För den som vill fira nyår med pyroteknik finns det fortfarande andra produkter som kan användas utan tillstånd eller utbildning.

Det handlar dels om enklare produkter som tomtebloss och marksnurror – men även bengaliska eldar och fyrverkeritårtor som står upprätt och inte behöver förankras.

De nya bestämmelserna omfattar all användning av raketer med styrpinne, oavsett när dessa är inköpta. Polisen kommer att utföra kontroller mot personer som misstänks bryta mot detta.

Tillstånd för användning av explosiv vara söks hos kommunen, och utöver det krävs att man genomgår en B- eller C-utbildning hos en av MSB godkänd utbildningsanordnare.

Tio råd för ett säkrare fyrverkeri

  1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
  2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  4. Rigga pjäsen enligt bruksanvisningen.
  5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  7. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen.
  8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 

Läs mer